fashion.1s.lv

 

Kā uzturs ietekmē matus?


Veselīgu matu priekšnoteikums
“Lai mati būtu veselīgi, galvenais priekšnoteikums ir pēc iespējas daudzveidīgāks uzturs. Zini – tavu matu skaistumam kaitē dažādas diētas un veģetārs uzturs. Problemātiskas galvas ādas gadījumā būtu jāatsakās no pārmērīgas tauku un ogļhidrātu lietošanas, to vietā vairāk uzņemt olbaltumvielas, kas ir pākšaugos, gaļā, zivīs, olās un piena produktos. Ja mati šīs vielas nesaņem pietiekamā daudzumā, tie kļūst nespodri, trausli un lūstoši,” skaidro uztura speciāliste Rita Lodziņa.

Labās barības vielas

Produkti, kuru sastāvā ir olbaltumvielas, piemēram, zivis, liesa gaļa, vistas gaļa, rieksti, nodrošina matu augšanu. Turklāt visi šie produkti ir bagātīgs dzelzs avots. “Dzelzs pasargā galvas ādu no blaugznu veidošanās,” stāsta uztura speciāliste un uzsver, ka tiem cilvēkiem, kas uzturā bieži lieto zivis un citus jūras produktus, ar matu veselību ir mazāk problēmu nekā tiem, kas iecienījuši ātrās uzkodas un cūkgaļu.
Ļoti svarīga matu sastāvdaļa ir keratīns. Lai to vairotu, ikdienas ēdienkartē jāiekļauj augu eļļa, rupjmaize un saulespuķu sēklas. “Lietojot jūras kāpostus, beztauku jogurtus un biezpienu, mati saglabās spīdumu, spēku un elastību. Kāpostos, brokoļos un pupiņās ir vielas, kas padara matus spīdīgākus, kā arī saglabā krāsotu matu spīdumu. Svaigos dārzeņos un augļos ir daudz vitamīnu un minerālvielu, kas ir nepieciešamas mūsu organismam kopumā, it īpaši matiem,” skaidro Rita Lodziņa. Piemēram, A vitamīns, kas lielos daudzumos ir sastopams burkānos un zaļos dārzeņos, pasargā matus no lūšanas un padara tos spēcīgākus, kā arī stimulē to augšanu, savukārt E vitamīns veicina matu atjaunošanos. Visvairāk tas atrodams saldajos piparos.

Sliktās barības vielas
Matu veselību nelabvēlīgi ietekmē taukaini ēdieni, konservi, dzīvnieku tauki, sālīti un asi ēdieni. Kaitīgi ir arī hamburgeri, hotdogi, bulciņas un čebureki, jo tie izraisa vielmaiņas traucējumus, kas slikti ietekmē matu stāvokli. Uztura speciāliste atklāj: “Viena no elementārākajām metodēm, lai pārbaudītu to, cik daudz tauku ir apēsts nedēļas laikā, ir pavērot matu saknes. Jo ātrāk tās kļūst taukainas, jo vairāk uzņemtas sliktās barības vielas.”

Matu stiprumam
  • Katru dienu no rīta izdzer ēdamkaroti kukurūzas, olīvu vai saulespuķu eļļas.
  • Pagatavo auzu pārslu uzlējumu. Pirms gulētiešanas glāzi auzu pārslu aplej ar litru ūdens, ļauj tam ievilkties 12 stundu, no rīta izkās un dienas laikā izdzer pusi krūzītes. Ieteicams katru dienu. 
  • Aplej sešas ēdamkarotes auzu pārslu ar nelielu daudzumu verdoša ūdens, pievieno karotīti medus un nedaudz valriekstu. Atstāj uz nakti ievilkties. No rīta nomizo lielu ābolu, pieliec klāt pāris karošu saldā krējuma un sīki sagrieztas žāvētas aprikozes. Tās būs ļoti gardas un veselīgas brokastis. Vasaras laikā šim ēdienam var pievienot jebkādus augļus vai ogas – būs vēl garšīgāk un vērtīgāk.
     
    mati_uzturs.jpg
Komentāri (0)  |  2012-01-28 12:08  |  Skatīts: 839x
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ